Ezek után biztos a kényelemre szavazunk

Mitől kényelmes egy fotel? Van bizonyos mérettartomány, melyet ha a gyártók szem előtt tartanak, akkor szinte biztos, hogy a kényelmünk mellett az egészségünket is szolgálni fogja a kiválasztott bútordarab. A fontos centiméterek:

  • Ülésmagasság 45-48 cm
  • Ülésmélység: 50-54 cm
  • A karfa az ülőfelülettől 15 cm magasságban ideális
  • A háttámla pedig 55 cm-től kezdődjön az ülőfelület elejéhez mérten
  • Az ülés párnázottsága: itt a 7-8 cm-es vastagság az ajánlott.

Andante Fano a kikában

 

Andante Selektion

 

Andante Gio

Az Azok a különleges fotelformák c. cikkünkben csodás és kényelmes foteleket nézegethetsz. Kattints a különleges modellekért!

Andante Carvell

 

Andante Fargo

Ma már el sem tudjuk képzelni az ókori mezopotámiai – asszír, babiloni majd perzsa – népek kényelmesnek kikiáltott bútorain üljünk vagy pihenjünk. Pedig ezek a bútorok az adott kor minden luxusával felszerelt darabok voltak. A kényelmi és esztétikai funkciót szolgálták bőr bevonatok, díszpárnák, ülőkék, díszes rojtok, a karosszék támlájának díszes faragásai is. De a mai szemnek és a hátnak a merev formavilág volt, mely a derékszöget helyezte előtérbe. Teljesen hiányoztak a lágyabb vonalak, melyek esetleg kényelmesebb bútordarabot eredményeztek volna, ami telesen ellentétes volt az ókori egyiptomi bútorok kivitelezéséhez képest. Ráadásul előszeretettel alkalmazták a magas ülésmódot, ami azt jelentette, hogy a szék, trónus vagy ülőke nem az emberi testhez idomult, attól jóval magasabb volt, így ahhoz, hogy a bárki ráülhessen a székre, még egy köztes zsámolyra szüksége volt. De ha zsámolyra nem is volt szükség, a szék akkor is olyan magas volt, hogy a lábak nem érték a padló szintjét. Valószínű, hogy az ókori mezopotámiaiak nem a praktikumra szavaztak, hanem inkább az egyén jelentőségének növelésére.

Hammurápi sztéléje – Kevés lelet maradt fenn az ókori Mezopotámiából, mert ez a terület – Irak, Jordánia, Szíria, Törökország – mindig egy forrongó térség volt. Kép forrás: Wikipédia

Szín, ami mindenki szívéhez eltalál – A bézsSzerencsés korban élünk – Bútorevolúció a javunkra

Share Your Thoughts

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi bejegyzések