Így a szürke sem unalmas!

A szürke, a fehér és a fekete mellett a semleges színek táborát erősíti. Talán ez a különállás az oka, hogy gyakran hétköznapinak vagy egyszerűnek tartják. Mi lehet az oka ennek a véleménynek?

Ehhez tekintsünk kicsit a múltba és nézzük meg a szürke talán első nagy térhódítását. Ez a kereszténység kialakulásának idejére vezethető vissza, amikor ez az árnyalat a lélek halhatatlanságát és egyúttal a test halálát jelképezte. Ez a megfoghatatlanság egyfajta titokzatosságot kölcsönzött a szürke színnek. Jézust is gyakran ábrázolták szürke ruhában, mely egyenes utat jelentett afelé, hogy a szerzetesrendek megkülönböztető színévé váljon.

kép
Tudtad?

Az Assisi Szent Ferenc által alapított ferences rend egy szigorúbb szabályokat követő ága számára, durva anyagból készült, szürke színű ruházatot írt elő. Magyarországra 1386-ban érkeztek Bosznia területéről. A későbbiekben a megjelenésükre utalva, az evangéliumi szegénységet hirdető koldulórend tagjai, az öltözékük miatt kapták a szürke barátok elnevezést. Hívták őket cseri barátoknak, utalva a ma már nem létező Cseri településre, ahol a székhelyük volt.   A költők és az írók is gyakran felvették eszköztárukba a szürke színt, általában negatív jelentéstartalommal felruházva: szomorúság, melankólia, silányság. Ennek teljesen ellentmond, hogy egyes kultúrákban a szürke az ember szimbóluma. S ismerve világunkat és természetünket, ez cseppet sem mondható unalmasnak. Annál is inkább, hiszen a természetben is gyakran előforduló színről beszélünk.

Modern korunk rácáfolni látszik az elmúlt századokra, hiszen napjainkban a szürke színnel gyakran társítják az eleganciát és a letisztultságot. A lakberendezésben egyre nagyobb teret hódít magának és a képeket elnézve, joggal.

kép

Mivel semleges árnyalatról beszélünk minden színnel jól harmonizál, így használjuk bátran otthonunk kialakításához. Az Andante bútorcsalád formavilágához pedig különösen jól passzol a szürke.

Mini kutyaparadicsom a nappalibanTermészeti szépség, mely meghódította a világot

Share Your Thoughts

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi bejegyzések