Miből lesz a cserebogár? Bútortörténet a javából

Létezett egy korszak, mely egész Közép-Európa területén hódított és érthető módon, ma is sokan visszatapsolnák ezt a stílust.

Ez az irányzat a biedermeier volt, és fénykorát 1815-50 között élte. Az új stílus iránti igény óriási volt, hiszen a feltörekvő polgárság merőben más környezetben szeretett volna élni, az otthonról kialakított fogalmak pedig változóban voltak. A biedermeier lezárva a klasszicizmus korát, nagy hatást gyakorolt a bútorművészetre, bútorkészítésre.

Az elsődleges szempont az volt, hogy kényelmes bútorok készüljenek, mely igazodjon a lakók igényeihez, célszerűen legyenek kialakítva. A díszítettség, a pompa egyáltalán nem volt cél, inkább a letisztultságot hangsúlyozták és a funkció elsődlegessé vált.

Magyarországon Steindl Ferenc volt a biedermeier bútorok legnagyobb mestere, időtálló munkáira mai napig ráakadhatunk régiségkereskedésekben, aukciókon.

kép

Milyen volt egy biedermeier otthon? A falakról eltűntek az erős színek és inkább világos árnyalatot kaptak. A különféle díszítő motívumok minimálisan és visszafogottan voltak jelen és egy helyiség nem bírt el többféle mintázatot. Divatos lett a falakat egy-egy akvarellel vagy rézkarccal díszíteni, a tájképek, csendéletek pedig virágkorukat élték.

kép

A bútorok színe melegséget sugallt és kedvelt volt a barna minden árnyalata. Ez alapján a leírás alapján az Andante bútorcsalád is beleillett volna a kor biedermeier stílusába. Hiszen a csodás meleg színek, a kényelmes ülőfelületek és a visszafogott díszítés, a szélsőségektől mentesség mindkét stílus sajátja.

 

Az Andante Mitho ülőgarnitúra kapható a Kika Áruházakban.

Így lesz stílusos otthonunkEkkor valóban nagy idők jártak?

Share Your Thoughts

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi bejegyzések