Nem volt mese, új szelek fújtak!

A barokk utáni új fuvallat minden szempontból frissülést hozott! Korábbi bogbejegyzésünkben szóltunk a Napkirály visszafogottnak cseppet sem nevezhető stílusáról, mely a korszak bútorstílusát is meghatározta.

De ami a XIV. Lajos után jött, az mai szemmel frissítőleg hathat, mert a túldíszített és szeszélyes rokokó helyét felváltotta a klasszikushoz való visszatérés, aminek zászlóvivője a szerencsétlen sorsú XVI. Lajos, Maria Antoinette férje volt. Ez az 1750-1800-ig tartó időszak, a rokokó cicomájának felszámolásaképpen, teret enged a bútorgyártásban a kör vagy ovális medaillonoknak, párkányelemeknek, bronz reliefeknek, címereknek, vázáknak és az üdítő hatású virágfüzéreknek. S ne feledkezzünk meg a látványos akantuszlevelekről és hajfonatszerű koszorúkról sem.

 

Az akantusz levele

 

Nézzük miről is van szó! Nagyon előkelő tér, de már könnyebben el tudjuk képzelni, hogy valódi otthonként szolgálhat, a pihenés színtere lehet. A bútorlábakra érdemes egy pillantást vetni! Négyzetes vagy kerek formát mutatnak, melyek lefelé vékonyodnak. Kidolgozója az angliai Adam Sheraton volt. Így kell stílusosat alkotni! 🙂

A kis múltba révedés után napjainkban is átélhetjük a klasszikus pompát. Elég csak ellátogatni a Kika áruházakba és máris számtalan kifinomult és eleganciát sugárzó Andante ülőgarnitúrával találkozhatunk. A Mitho Milieu ülőgarnitúra két színben. Ugye milyen elegáns?

Sárga, ami telibe találÍgy lesz a merész választás a legjobb!

Share Your Thoughts

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi bejegyzések