Szerencsés korban élünk – Bútorevolúció a javunkra

Talán még most is itt aludnánk, ha nincs egy évezredekkel ezelőtt végbement kulturális és mondhatni bútortörténeti fordulat, melyet kicsit a félelem is vezérelt.

Az ágy és a kényelmes éjjeli alvás vagy a nappali pihenés ma már elemi igényeink közé tartozik. Teljesen természetes, hogy igyekszünk a legjobb minőségű termékek közül válogatni, szerencsékre a választék nekünk kedvez.

 

Az Andante Monza modern korunk kényelmi igényeivel

 

Az Andante Trendline megalapozza a hálószoba hangulatát

 

Az Andante Pantone a kikában kapható

 

Az őskor emberének szőrméből, levelekből, gallyakból alkotott fekhelye mai szemmel mérve furcsának tűnhet. De a változás itt is hamar bekövetkezett, mert a hidegtől, a rágcsálóktól és a rovaroktól való félelem eredményezte, hogy az ókorban már eltávolodtak a föld szintjétől a fekhelyek, és létrejöhettek végre az ágyak. Az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában már viszonylag kényelmes ágyak álltak rendelkezésre, bár ott a párna helyett használt fejtámasz tűnhet számunkra furcsának.

 

Fejtámasz az ókori Egyiptomból. Féltek attól, hogy a rovarok a fülbe mászhatnak alvás közben.

 

Nagyon érdekes, hogy az Kelet-Ázsiában elterjedt általános szokás ellenére az ókori kínaiak kivételt képeztek és inkább széken ülve étkeztek, széles padon ücsörögtek és kényelmes ágyban aludtak, s mindehhez a bambusznád szolgáltatta az alapanyagot. Modern világunk mit sem érne a régi nagy találmányok, felfedezések nélkül, melyekből az ókori Kína – zseniális tudósai révén – ugyancsak kivette a részét. Találmányaikat a villától, a papírpénzen és az iránytűn át a pontonhídig sorolhatnánk napestig.

 

 

Tudtad, hogy az ókori Kína vívmánya – a 2500 éves -bútorlakkozási technika tökélyre fejlesztése? Ezek a bútorok a korízlés szerint fekete alapon arany díszítéssel készültek. Szerintem nem lepődünk meg azon sem, hogy az intarzia tökélyre fejlesztéséért is az ókori kínaiakat dicsérhetjük. A technika különlegessége, hogy az intarzia nem volt teljesen sík, egyes elemek kiemelkedtek, ezzel izgalmas térhatást keltve.

Ezek után biztos a kényelemre szavazunkSzín, ami betalál: a tört fehér

Share Your Thoughts

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi bejegyzések